Så här inför det nya året att lätt att, som många andra, sätta ett eller flera nyårslöften. Det vanliga är att dom flesta löften inte infrias eller uppfylls, eller helt enkelt glöms bort på vägen. Frågan är varför vi sätter mål inför ett nytt år. Om det är en förändring vi vill åt så kan den göras när som helst egentligen, så varför skulle det vara lättare på ett nytt år? Kan det vara så att vi gärna sätter vår förhoppning till att förändringar sker och att mål blir uppfyllda till någon eller något annat? Då slipper vi ta det fulla ansvaret för att det blir genomfört.

En viktig sak när man sätter mål förutom att viljan måste finnas, (det räcker inte med att önska), är att man har kontroll över förutsättningarna och genomförandet. T.ex om målet är att vinna SM guld, så är det många faktorer som spelar in. Det finns motståndare, laget består av ett antal spelare, det finns en domare m.m.

En annan viktig sak är att vara specifik.
Det är lätt att säga att man ska börja träna, men vad innebär det egentligen? Träna vad? Hur ofta? Hur hårt? När ska man börja m.m.

Då är det bättre att säga att på måndag ska jag börja, tre ggr/vecka, 1 timme per gång, varannan vecka kondition och varannan styrketräning, på gymmet hemma vid. Då är chansen större att det blir gjort.

Dom gånger jag själv sätter mål försöker jag göra dom efter S.M.A.R.T metoden.

Målen ska vara:

S – Specifika
M – Mätbara
A – Accepterade
R -Realistiska
T – Tidsbestämda

Det brukar oftast fungera bra. Ibland brister det för att inte viljan är 100%, men det är en annan sak!