Det är väl något som sagts i alla tider, i alla omgivningar. Närmast mig är i sportens värld, främst då inom hockeyn. Hade ett långt möte idag med en som varit inblandad i topphockeyn sen början på 70-talet, Roger Andersson, alla Svenska materialares urfader. Anledningen var att få tag i gamla anekdoter till boken. Det som händer är att samtalet till slut glider in på nostalgi och att det som vanligt sägs ” Att det var bättre förr”. Det här är en intressant företeelse som säkert dom flesta känner igen. Om det då, som idag, ifrågasätts om det verkligen var det, så kommer det fram ett antal saker som är bättre idag. Sen kan det ifrågasättas NÄR förr var! Egentligen är det sekunden efter det har skett, direkt efter nu, men oftast menas det långt tillbaka i tiden.

Om vi tar hockeyn som ett exempel, så sägs förr vara ungefär 20 år sedan eller tidigare. Ju längre det pratas om det ju fler saker kommer det fram som är bättre idag, sen i slutändan kan det sägas att det är lika mycket detaljer som var bättre förr, som det är detaljer som är bättre idag. Så allt beror således på vad som jämförs, men i det stora hela så är, om sanningen ska fram, det lite mer drivet och bättre idag. Men en sak som jag med en dåres envishet hävdar är att det fanns fler smarta, eller ska vi kalla dom mönsterbrytare, förr. Men det är frukten av att tränarkåren för yngre inte har den kunskapen eller känslan för att hitta dom spelarna. Det premieras hellre en med väl utvecklade skills, än en med spelskalle. Men det är en annan historia som jag återkommer till.

Som avslutning kan sägas att det är svårt att hitta någon med större AIK-hjärta än Roger ”Roggan”Andersson. Killen är kult! 🙂