Satt och såg på avslutningen på  Tour de Ski på TV. Sista sträckan är 9 km varav dom sista 3 km går uppför en slalombacke , där det är så brant att när det körs slalomtävling så flyger åkarna nästan 40 meter, och där ska det åkas längdskidor åt andra hållet. Jag kan tänka mig vad som rör sig i åkarnas huvud när den sista stigningen börjar, och dom vet att nu börjar ett 3 km mjölksyrekrig, förmodligen ingenting annat än att gå i mål, stående. Det finns ingen plats för andra tankar, utan det är 100% focus som gäller och en vilja av stål.

Lite samma sak kan det vara i den vanliga vardagen emellanåt, kanske inte lika extremt som det här exemplet, men uppgiften som ligger framför kräver både koncentration och framför allt vilja för att kunna genomföras. Kanske att projektet som man driver närmar sig deadline och massor är kvar att göra, eller att alla bitar måste på plats inför konferensen som man har ansvaret för. Oavsett vad det är så krävs det att inställningen är positiv till det som ligger framför. Tror inte att skidåkarna ens tänker tanken på mjölksyra eller på hur mycket det lutar uppför. Varje negativ tanke tar kraft. Utan ett steg i taget, titta inte längre fram en en meter, känn inte efter hur det brinner i låren, bilden på näthinnan är målgången. Någonstans på vägen till loppet har dom lärt sig att älska när det värker i kroppen och syran sprutar i musklerna.

Någonstans på våran egna väg ska vi lära oss att älska motståndet, älska uppförsbacken, längta efter känslan som uppstår när vi kommer i mål. Första steget är den egna inställningen. Det är ett val som vi själva och ingen annan kan göra. Efter det så  formulerar oljemiljardären Bunker Hunt det så bra vad som behöver göras.

” Det är enkelt att lyckas. För det första måste du bestämma exakt vad det är du vill, för det andra bestämmer du dig för att acceptera att betala priset för att nå ditt mål, och till sist så betalar du priset.”