Det är märkligt det här med att vi stressar runt hela dagarna för att hinna med allt som vi vill, eller känner att vi måste hinna med.Eller rättare sagt, som vi känner att vi måste hinna med för att vi tror att vår omgivning kräver det.Många gånger räcker det med att vi frågar om det måste göras nu på en gång, svaret blir oftast att det gör du så fort du hinner. Helt plötsligt så ligger det i vårt eget knä igen och beslutet är vårt och ingen annans. Ändå har vi så svårt att säga till oss själva: Jag gör det när jag har tid!
Hamnar själv i den fällan emellanåt, men jag har märkt att från och med den dagen jag blev medveten om att valet ligger hos mig själv så har jag oftare lättare än tidigare att prioriterat mig själv och min egen tid mer än andras tid och krav.Sen finns det självklart lägen där det inte finns något val, men det jag försöker säga är att oftast finns den möjligheten att välja.
För att ta ett exempel så hur många av oss är ständigt uppkopplade på nätet, med telefonen eller paddan eller datan? Skulle vilja säga att det är dom flesta av oss. Det kan ju komma något viktigt farande genom etern som vi annars missar. Hur skulle du reagera om du blev helt utan uppkoppling en tid framöver? Förmodligen grymt stressad skulle jag tro. Men valet är fortfarande ditt eget, du behöver inte vara uppkopplad, det är ytterst sällan det är något som är så viktigt att det måste åtgärdas på en gång. Prova att lämna telefonen hemma en dag och känn efter. Kommer ihåg när jag var iväg och lekte Robinson för några år sedan. 7 veckor utan att kunna kontakta någon, eller läsa om vad som händer i världen, eller allas statusuppdateringar på FaceBook. Kändes otroligt jobbigt första två dagarna, sedan släppte uppkopplingsstressen och faktiskt så kändes det ganska skönt att slippa. Efter hemkomsten så satt det där i en lång tid, men nu är det lika svårt som tidigare.
Så ”The bottom line” här är att stress är något som du själv lägger i ditt eget knä, du kan faktiskt välja att prioritera din egen tid som värdefullare än andras tid. Du har alltid ett val!(om du vill)
Robinson-Mats