Vissa dagar känns redan från starten på morgonen att den inte kommer att innehålla några världsrekord eller personbästa. Men det konstiga är att det kan förändras på en sekund på grund av olika saker, kan t.ex. vara ett positivt besked eller att du är uppflyttad till Powerplay-femman eller något liknande. Allt är helt plötsligt annorlunda, det känns lättare i benen när du går, ev. problem blir mindre betydelsefulla o.s.v. Men egentligen har inget rent fysiskt förändrats, utan allt har skett i huvudet.

Bra idrottare har lärt sig att oftast knäppa på den delen av hjärnan, finns såklart tillfällen när även dom missar och att dom efteråt sitter och grubblar på vad som gick snett. Det finns självklart även tillfällen utanför sportens värld där det funkar på samma sätt, i relationer, på jobbet m.m. Men den gemensamma nämnaren är ändå att det är du och din egna inställning som sätter ribban för hur resultatet ska bli, inte någon annan. Det är ganska slående hur ofta jag hör, och har hört, bland idrottare och i arbetslivet hur ett mindre bra resultat läggs på den som för tillfället haft ansvaret t.ex. tränare, chefen eller läraren. Laget spelar dåligt – då är det tränaren som ställs till svars, skolbetygen är mindre bra – då är det läraren som inte håller måttet, eller att gruppen på jobbet inte fungerar – då är det chefen som inte kan sitt jobb.
Självklart är dessa personer inte utan ansvar, men det yttersta ansvaret ligger till syvende och sist på individen själv. Det är spelaren som utför sakerna på arenan, det är eleven som läser läxorna o.s.v.
Hur många gånger har det till exempel hjälpt att byta tränare för ett lag? Eller sparka chefen? Men det är bekvämt och skönt att det alltid är någon annans fel när det går snett, då behöver jag inte ta något eget ansvar.
Men det ska sägas att en bra ledare och chef kan uträtta mirakel, även med förutsättningar som är mindre fördelaktiga, som har förmågan att få alla att lyfta sig själva och prestera över sin vardagsnivå och lägga ribban på världsklass. Det mindre bra är att dom är få till antalet, så lösningen måste vara att vi själva som individer lär oss att ha rätt inställning till den uppgift vi ska utföra och bära på en stolthet att alltid försöka, med dom förutsättningar som finns den dagen, ge 100%!
Då behövs det förmodligen inte skyllas på någon annan, för då kan du känna dig nöjd med att du gav allt du kunde.