Det händer inte varje gång, men ibland så smäller det till, så jag hamnade på en fotbollsmatch igen på Friends Arena. Var på samma arena för en vecka sedan och såg AC/DC rocka skallen av besökarna, antalet besökare var runt 55.000st. I går på matchen mot Elfsborg som kom det ca. 14.000 st. Det tycker jag som gammal hockeyspelare är fantastiska siffror, men när man då jämför med snittet på Hovet dom senaste åren ( 10 ) så inser man att det är något som fotbollen gör rätt och som hockeyn i många år gjort fel. Frågan är bara vad det är? En del säger att det är på grund av kommunikationerna till Hovet, svårt att parkera m.m. Det kan jag köpa förr när Råsunda var arenan, men nu med Friends så känns den förklaringen passe´. Själv sitter jag på läktaren under matchen och undra vad skillnaden är. Speltempo? Antal mål? Spelarnas inställning på plan? Är det skönare att sitta på Friends? Köerna till att köpa kaffe? Köerna utanför efter matchens slut?
Kan inte komma på en enda sak som ska kunna förklara skillnaden i antal besökare. En tanke som dök upp var att man nu inom hockeyn får lida för att man skrämde bort klacken från Globen när den var ny, och att man i sin enfald trodde att slipsarna skulle agera kulturbärare framöver. Kan vara så enkelt att man tappade en hel generation på det viset, och som nu är grymt svårt att få tillbaka.

Nån sa att det inte var lika kul att se hockeylaget i Allsvenskan! Men frågan man kan ställa sig då är varför det inte var större snitt när man spelade i Elitserien för två år sedan. Det var inte ens fullt på första matchen när man efter 8 år i lägre divisioner äntligen var tillbaka. Så det resonemanget håller inte heller.

Djurgården har på nåt sett lyckats med att locka folk till Hovet, trots ett äventyr ner i Allsvenskan. Vad gör dom som inte AIK gör? Kan omöjlig vara så att deras fans är mer hängivna klubben! Kan vara en fråga att undersöka.Måste finnas ett svar där.

Kan kanske vara så enkelt att man måste ut och fråga fansen/kulturbärarna vad som behövs eller vad som fattas på matcherna för att publiken ska komma tillbaka. Nu är det inte endast klacken som ska lockas tillbaka, utan dom som ska fylla långsidorna måste också tillbaka. Vad saknar dom för att bemöda sig att komma till Hovet?

Ni som läser det här och som tycker ämnet är intressant svara gärna så lovar jag att ta det till berörda personer. För helt klart är det att om inget händer på läktaren framöver så kommer klubben ha svårt att ta sig någonstans framtiden. Publiken är enligt mig grunden i att det ekonomiskt går runt. Det ska inte behövas folk med stinn kassa som kommer i med några års mellanrum och täpper till hålen, utan det ska kunna fungera ändå. Dom personerna har en viss tendens att försvinna när dom upptäcker att själva rörelsen går back varje år.

Thelin och tänkaren