Vad har fotbollen som…

Det händer inte varje gång, men ibland så smäller det till, så jag hamnade på en fotbollsmatch igen på Friends Arena. Var på samma arena för en vecka sedan och såg AC/DC rocka skallen av besökarna, antalet besökare var runt 55.000st. I går på matchen mot Elfsborg som kom det ca. 14.000 st. Det tycker jag som gammal hockeyspelare är fantastiska siffror, men när man då jämför med snittet på Hovet dom senaste åren ( 10 ) så inser man att det är något som fotbollen gör rätt och som hockeyn i många år gjort fel. Frågan är bara vad det är? En del säger att det är på grund av kommunikationerna till Hovet, svårt att parkera m.m. Det kan jag köpa förr när Råsunda var arenan, men nu med Friends så känns den förklaringen passe´. Själv sitter jag på läktaren under matchen och undra vad skillnaden är. Speltempo? Antal mål? Spelarnas inställning på plan? Är det skönare att sitta på Friends? Köerna till att köpa kaffe? Köerna utanför efter matchens slut?
Kan inte komma på en enda sak som ska kunna förklara skillnaden i antal besökare. En tanke som dök upp var att man nu inom hockeyn får lida för att man skrämde bort klacken från Globen när den var ny, och att man i sin enfald trodde att slipsarna skulle agera kulturbärare framöver. Kan vara så enkelt att man tappade en hel generation på det viset, och som nu är grymt svårt att få tillbaka.

Nån sa att det inte var lika kul att se hockeylaget i Allsvenskan! Men frågan man kan ställa sig då är varför det inte var större snitt när man spelade i Elitserien för två år sedan. Det var inte ens fullt på första matchen när man efter 8 år i lägre divisioner äntligen var tillbaka. Så det resonemanget håller inte heller.

Djurgården har på nåt sett lyckats med att locka folk till Hovet, trots ett äventyr ner i Allsvenskan. Vad gör dom som inte AIK gör? Kan omöjlig vara så att deras fans är mer hängivna klubben! Kan vara en fråga att undersöka.Måste finnas ett svar där.

Kan kanske vara så enkelt att man måste ut och fråga fansen/kulturbärarna vad som behövs eller vad som fattas på matcherna för att publiken ska komma tillbaka. Nu är det inte endast klacken som ska lockas tillbaka, utan dom som ska fylla långsidorna måste också tillbaka. Vad saknar dom för att bemöda sig att komma till Hovet?

Ni som läser det här och som tycker ämnet är intressant svara gärna så lovar jag att ta det till berörda personer. För helt klart är det att om inget händer på läktaren framöver så kommer klubben ha svårt att ta sig någonstans framtiden. Publiken är enligt mig grunden i att det ekonomiskt går runt. Det ska inte behövas folk med stinn kassa som kommer i med några års mellanrum och täpper till hålen, utan det ska kunna fungera ändå. Dom personerna har en viss tendens att försvinna när dom upptäcker att själva rörelsen går back varje år.

Thelin och tänkaren

2018-03-21T20:06:53+00:00By |Aktuellt|5 Comments

5 Comments

 1. Erling Larsen 28 juli, 2015 at 14:32 - Reply

  För min egen del så är det korta svaret på din fråga följande: Färre matcher.
  Mer utförligt så tröttnade jag på hockeyn när dom utökade antalet matcher.
  Det är något som verkar ha kommit bort i all diskussion om hockeyn’s problem. Tack f-n för att spelarna är omotiverade när man först ska klara av 60, eller fler, matcher i grundspelet innan det är dags för slutspel där allt går i bäst av 7.
  I fotbollen så är alla matcher mycket viktigare, då det är färre poäng att spela om. Så du kan inte lufsa igenom grundspelet för att ta dig till vidare, utan det är bara här och nu som gäller.
  Detta är iallafall för mig den enskilt största anledningen till att jag tycker att fotbollen är roligare.

 2. Ralle 28 juli, 2015 at 14:33 - Reply

  För mig är utan tvekan det största problemet att varje enskild match till stor del saknar betydelse för att det är så många matcher. Näst största anledning är att jag saknar relation till laget, spelare kommer och går från säsong till säsong (och ofta tom under säsong) och jag kan inte namnet på hälften av dem. Båda dessa problem är ju inte relaterade till AIK specifikt men är de enskilt största anledningarna till att jag inte går på särskilt många hockeymatcher.

 3. Tony 28 juli, 2015 at 18:44 - Reply

  Tja Mats ! Största problemet enligt mig,och mina vänner. De geografiska. Norra Stockholms förorter är Aik land…Bor själv i jakobsberg ett jävla mecka å ta sig till hovet efter jobbet. barn å barnbarn laga mat ja du hajar Ishall i Solna trakten skulle lösa stora publik problem enligt min mening. Mvh.Tony sen var de jävligt torra tröjor den gångna säsongen. Mer svett som på 80 talet Kung Thelin2

 4. Mattias 29 juli, 2015 at 07:07 - Reply

  Har själv ofta funderat på det du funderar över och har heller inte kommit fram tillnågon lösning. Spel eller icke spel i högsta division kan avfärdas som faktor. AIK fotboll drog fantastiska mängder folk 2005 då vi spelade i superettan.
  Tyvärr tror jag att ishockeyförbundet/hockeyligan har skapat stora delar av problemet med en utökad serie som medför alltför många matcher av transportsträckakaraktär. När jag började gå spelades elitserien över 36 omgångar. 18 hemmamatcher och två bortaderbyn, rimliga priser på ståplats var precis lagom för en 13-årings plånbok.
  Tror tyvärr att landsortsklubbar som HV och FBK fått styra för mycket. De mer eller mindre fyller sina hallar hur ofta det än är match. Samma sak gäller inte i Sthlm. Att Djurgår’n lyckats behålla publiken motsäger min teori så kanske är det åt deras håll vi ska snegla. Faktum kvarstår ändå. Snittar vi uppåt 20000 på Friends borde ett snitt på 5000 på Hovet vara lätt att nå. Det räcker ju trots allt att fotbollsbrsökarna går på var tredje – var fjärde match.

 5. Johan 5 augusti, 2015 at 09:29 - Reply

  Håller med föregående inlägg i stort. Alldeles för många matcher utan betydelse, ingen stark identitet i laget pga. av stor omsättning och för få kulturbärare i laget. Jag kan själv minnas namn och nummer på stora delar av 80-talets hockeyhjältar, karriären var kortare men blev man proffs kom man hem till gnaget igen. Minns Råttan Edbergs, Thelins, Gradins mfl. hemkomster. Och vem hade velat gå på NA och se 40 hemmamatcher under en säsong? INGEN. Men som sagt, en arena i Solna och att man sänkte priset. Hellre 7k på matcherna till halva biljettpriset. Folk drar folk. Jag är själv utflyttad men försöker ändå åka på en del matcher. Jag tror också att bondelagen drar folk pga. att det inte finns nåt annat att göra och att logistiken är smidig. Jag har själv årskort till Västervik, enkelt att på 10 min vara i hallen och träffa polare en tisdagkväll istället för att sitta hemma.

Leave A Comment

%d bloggare gillar detta: