Allt har ett slut! I synnerhet inom sporten. Varje säsong inom hockeyn när det börjar märkas att dagarna blir lite ljusare och lite längre för varje dag, så vet alla inblandade och engagerade att det börjar dra ihop sig till ett avgörande. Det mesta som gjort hittills är inte så viktigt längre. Det enda som gäller är vad som komma skall. Antingen ett kvalspel, nedåt eller uppåt, eller ett rent slutspel för guldmedaljen. För ett fåtal är det helt plötsligt slut på säsongen, en del redan i slutet av februari. Slutspel och kvalhockey skiljer sig en del från vardagslunken i seriespelet. Helt plötsligt så gäller varje byte och varje ingripande så mycket mer. Om man inte varit med om situationen tidigare så kan det vara mentalt jobbigt att helt plötsligt minimera sina misstag utan att sänka kreativiteten. För det är just den som är bland det viktigaste egenskapen när spelet blir så tight som i slutspel/kvalspel, OCH förmågan att spela grisigt. Står ”Play dirty” i bilden ovan, men det kan betyda mer än en sak såklart. För att gå tillbaka i tiden en stund till början av 80-talet när vi inom AIK hade en period med mycket framgång, så var det just den förmågan att spela grishockey som var orsaken till att vi skördade dessa framgångar. Vi hade tur som hade profiler som Leffe Holmgren och Råttan Edberg i laget, mästare i att få alla andra, speciellt vi nyss uppkomna juniorer, att spela denna typ av spel. Många tror att det var smokingspel för hela slanten, men den delen av matchen var ca 20%, resten var smarthockey. Veta att ligga rätt i banan, slå en sarg ut hellre än att chansa, plocka bort din kille, kapitalisera på motståndarnas misstag, och nog så viktigt… ta inga korkade utvisningar. Inget av dessa nämnda ingredienser krävde full fart framåt i tid och otid, utan vid rätt tillfälle.
I dag så är det samma saker som då som är det viktigaste, trots att det gått 30 år. Så dom viktigaste kuggarna framöver är dom som har förmågan att spela denna typ av smarthockey, vilka det är eller blir kommer att visa sig framöver. Dom spelarna brukar oftast inte vara så framträdande i serielunken.
Det ska bli intressant att följa och se! Inte bara i Allsvenskan utan i kvalet dit också!
Själva guldstriden i Elitserien känns ointressant utan AIK. Kanske en tanke till Djurgården för Stockholmshockeyns skull! 🙂

Nämnde Holmgren och Råttan ovan, och faktum är att det är just dom två som är matchens profil på tisdag mot Sundsvall!

Thelin och Råttan