Tänk vad en enkel sak som en klapp på axeln och/eller ett gott ord kan betyda för självkänslan. Det är ett tydligt tecken på att man existerar och att någon lagt märke till att man gjort något bra och uppskattat det. I arbetslivet börjar detta bli bättre, speciellt om man jämför med förr i tiden, när det styrdes mer hierarkiskt och chefen domderade och styrde. Jämför man med idrotten så var det mer sånt förr, men det känns som att här ligger man efter på många ställen. Har kollat runt lite inom hockeyn och där är det blandad kompott bland ledarskapen. En del, i många fall dom nya hungriga ledarna, har tagit fasta på att det är ett bra sätt att få en grupp yngre hungriga spelare att utvecklas, nästan vecka efter vecka, medans det finns gott om exemplen på det motsatta. En ledare jag pratade med svarade på frågan hur ofta han hade samtal med enskilda spelare och hans svar var 2 ggr per vecka. Det var i alla fall målsättningen och hittills hade han hålla det schemat. Kan då tilläggas att hans lag består till stor del av yngre spelare, och att laget har topplacering i serien. Andra exempel finns på lag där dom inte har den målsättningen och där sk. utvecklingssamtal, som borde vara obligatoriska på alla arbetsplatser, inte har genomförts på hela säsongen och där resultatet inte har varit efter förväntningarna.
Sen är det givetvis så att det är olika mellan olika personer hur mycket och hur ingående samtalen ska vara, men huvudsaken är att dom blir av.
Man behöver i och för sig inte vara ledare för att ge nån en klapp på axeln, eller bjuda på en bra feed back. Du kan börja med att fråga dig själv när du gjorde det senast i din omgivning, arbetsplast eller till och med hemma i familjen.
Självklart kommer man in på området kritik i detta sammanhang, och det är nog så viktigt att kunna leverera, inte bara positiva saker och beröm. En bra levererad kritik kan i många fall vara mer lyftande än beröm, för som en gammal spelare från NHL som sedermera blev ledare sa en gång, ” Varför ska jag ge beröm när prestationen inte var bra? Beröm ger jag när det är befogat!” Ligger en del i det!
Grejen med kritik är att den är svårare att förmedla än beröm, och att mottagaren måste kunna ta till sig den utan att ta det personligt. En ledare som skäller på en spelare tror jag sällan gör det för att vara taskig mot personen, utan den ges för att spelaren ska bli bättre framöver.
Men det viktigaste för en ledare att förstå är att personalen eller spelarna sällan är mindreaders!

compliment day

AIK hockey fortsätter att segra nu när våren och allvaret närmar sig, och det känns inspirerande. Ett par matcher till och avancemang i kvalserie och slutkval så har den stora massan glömt höstens jämmer o elände! Minnet är kort hos dom flesta, och tur är väl det! 🙂

Sugen på bra hockey och resa? Kika här! LA Travel